Stanovisko Moravanů k drogové problematice

Strana Moravané je přesvědčena, že skutečná efektivní cesta k boji proti drogám je především v podpoře prevence a informovanosti. Podporujeme i přístup harm-reduction, to znamená minimalizaci zdravotních a sociálních rizik uživatelů nelegálních drog. V této souvislosti v našich zemích prokázaly svou užitečnou práci zejména neziskové organizace a v budoucnu by měla mít tato forma péče státem dlouhodobě finančně zajištěné postavení. Nemyslíme si však, že cesta k minimalizaci rizik spojených s drogami vede přes úplnou nebo částečnou legalizaci některých z nich, zvláště těch tvrdších. Je známo z praxe, že i lehké a přírodně dostupné drogy (např. konopí) jsou pro ohrožené skupiny mladých lidí předstupněm k závislosti na tzv. tvrdých drogách. Navíc i lehké drogy fungují jako spouštěč závažných duševních chorob. Mnohé tvrdé drogy navíc mohou způsobit závislost již při prvním požití. Proto jsme ochotni podpořit využití některých drog jen k léčbě vážných chorob (např. spojených s bolestí), ale ovšem za podmínek, že jejich léčebná účinnost byla ve standardních vědeckých studiích jednoznačně prokázána, že budou předepisovány jen zvláštním, nikoli běžným lékařským předpisem (s "modrým pruhem") a budou k dispozici jen vysoce specializovaným zdravotnickým zařízením."

Stanovisko strany Moravané bylo formulováno na základě výzvy Evropské koalice za spravedlivou a efektivní drogovou politiku (ENCOD) a občanského sdružení Legalizace.cz. k podpoře Manifestu za bezpečnou a zdravou drogovou politiku v Evropě, se kterým se strana Moravané neztotožňuje